Stawka żywieniowa od września 2024r. wynosi 16 zł.
JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ OD 04.11 DO 08.11.2024R.
PONIEDZIAŁEK 4 listopada
Śniadanie: kasza jęczmienna na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, sałatą, szynka gotowana, rzodkiewka, dymka, pomidor, herbata z miodem, winogrono *(1,7)
Obiad: zupa brokułowa z natką pietruszki, makaron z twarogiem, truskawkami, bitą śmietaną, kompot śliwkowo-jabłkowy, owoc- pomarańcze *(1,3,7,9)
Podwieczorek: bułeczka orkiszowa: z masłem, pastą z makreli i jajka, kawa zbożowa na mleku, owoc- kiwi (1,3,4,7)
WTOREK 5 listopada
Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, sałatą, serem żółtym, kiełbasą krakowską, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, dymka, owoc - gruszka ( 1,7)
Obiad: zupa zacierkowa z natką pietruszki, kotlet mielony- wprz, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot owocowy, grejpfrut *(1,3,7,9)
Podwieczorek: naleśniki z dżemem, mleko, owoc- ½ mandarynka *(1,3,7)
ŚRODA 6 listopada
Obiad: zupa ogórkowa- zabielana, potrawka z kurczaka, ryż na sypko, sałata z sosem winegret, kompot truskawkowy z żurawiną i daktylami *(1,7,9)
Podwieczorek: budyń mleczny z sokiem malinowym, owoc- banan ½ *(7)
Czwartek 7 listopada
Śniadanie: kasza kuskus na mleku , pieczywo mieszane: z masłem, pasta z jajka, sałatą, szynką wiejska, ogórek kwaszony, dymka, rzodkiewki, rukola, napar miętowy z miodem, owoc-jabłko *(1,3,7)
Obiad: kapuśniak jesienny z ziemniakami i natką,frykadelki wprz. w sosie koperkowym, kasza gryczana z natką, surówka z warzyw mieszanych (kapusta biała, seler,marchew, jabłko, papryka, ogórek kwaszony), kompot ze śliwek, żurawin i moreli *(1,3,9,12)
Podwieczorek: rożki francuskie z czekoladą, jogurt naturalny , pomarańcze *(1,3,7)
PIĄTEK 8 listopada
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, sałatą, polędwica sopocka, serem żółtym gouda, pomidor, roszponka, rzodkiewki, owoc – kiwi ½ *(1,7)
Obiad: krem z ciecierzycy z natką pietruszki, filet z dorsza- panierowany , ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, napój z soku tłoczonego z jabłek *(3,4,9)
Podwieczorek: twarożek z jogurtem nat. i brzoskwiniami, herbatniki, herbata rumiankowa, melon*(1,7)
alergeny *()
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.