Stawka żywieniowa od września 2024r. wynosi 16 zł.
JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ OD 09.09.2024r. do 13.09.2024r.
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa szynkowa, pomidor, rzodkiewki, herbata z miodem, brzoskwinia
Obiad: Zupa ogórkowa, kluski leniwe z bułką tartą i masłem, marchewka z jabłkiem, kompot z czarnej porzeczki i malin
Podwieczorek: Bułeczka orkiszowa z masłem, pasta z makreli i jajka, herbata z cytryną, melon
ALERGENY:1,3,4,7,9
WTOREK 10.09.2024r.
Śniadanie: Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, pasztet drobiowy, ser żółty, pomidor, kalarepa, szczypiorek, herbata, arbuz
Obiad: Ryżanka, kotlet z polędwiczki wieprzowej, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot ze śliwek, moreli i daktyli
Podwieczorek: Budyń z sokiem malinowym, chrupki kukurydziane, herbata owocowa, jabłko
ALERGENY:1,3,7,9
ŚRODA 11.09.2024r.
Śniadanie: Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka szwagra, dżem truskawkowy, ogórek zielony, rukola, herbata, winogrono
Obiad: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, kurczak z makaronem i szpinakiem, pomidorki koktajlowe, kompot jabłkowy z cynamonem
Podwieczorek: Chałka z masłem, maślanka, gruszka
ALERGENY:1,3,7,9
CZWARTEK 12.09.2024r.
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kabanosy, serek włoski, pomidor, rzodkiewki, roszponka, herbata, banan
Obiad: Grochówka, pulpety cielęce w sosie koperkowym, kasza kuskus z warzywami, surówka z marchewki, pora i jabłka, kompot z wiśni, rodzynek i żurawiny
Podwieczorek: ciasto drożdżowe z kruszonką, mleko, słupki warzywne
ALERGENY:1,3,7,9
PIĄTEK 13.09.2024r.
Śniadanie: Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka drobiowa, jajko, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, śliwka
Obiad: Barszcz czerwony, hamburger rybny z miruny , ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (marchew, jabłko, cebula), sok z tłoczonych jabłek
Podwieczorek: Jogurt naturalny z malinami, bułeczka maślana, herbata żurawinowa
ALERGENY:1,3,4,7,9
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.